Nest “Anna” – 8 mei 2006

spike    minka
V: Manusia’s Spike
M: Manusia’s Belle Minka

 

 

De dekking
Minka werd loops op 22 februari. Na het gebruikelijke uitstrijkje en de nodige keren bloedprikken om het progesteron te bepalen, is zij op 6 maart door Spike gedekt, dat was de 13e dag van haar loopsheid. De komende weken is het weer afwachten of deze dekking daadwerkelijk zal resulteren in een nestje pups, die wij dan omstreeks 8 mei verwachten.

 

De nestnaam
Voor de nestnaam van dit nest gaan we terug naar de oorspronkelijke taak van het Kooikerhondje, het werken in de eendenkooi. Met de witte wuivende staart lokte het Kooikerhondje de eenden van achter de rietschermen de vangpijp in. Ook nu zijn er nog Kooikerhondjes werkzaam in eendenkooien. De nestnaam vorm ik uit een van de 118 eendenkooien die er in Nederland zijn, het wordt de nestnaam Anna gevormd uit de Eendenkooi Anna Jacobapolder in Zeeland.

 

nestnaam1

 

nestnaam2

 

De echo
Een van de eerste dingen die opvallen tijdens de dracht van Minka is haar enorme passie voor eten. Tijdens de wandelingen loopt ze constant naast me met haar koppie omhoog, zoiets van: “vrouwtje kan ik niet erg goed volgen, wat verdient het?” Tijdens een clickercursus die ik eens met haar heb gevolgd heeft ze het zogenaamde “kiekeboe” geleerd. Je weet wel, met een pootje haar oog verstoppen, klik en daarna volgde er een beloning. Nu loopt ze doorlopend “kiekeboe” te spelen, zonder dat ik er om vraag, omdat ze gewoon weet dat er wel eens een beloning kan volgen.
Naast haar etenspassie, merk ik op dat ze meer drinkt, en vaker moet plassen.
Op precies de 28ste dag na de dekking zijn we naar het Dierenechocentrum in Heinenoord gegaan om een echo te laten maken, die gelukkig ook nu weer de symptomen bevestigden, Minka is drachtig! Over vijf weken hopen we haar tweede nestje pups te kunnen verwelkomen.

 

echo1

 

echo2

 

De dracht
De eerste weken van de dracht van Minka verliepen eigenlijk prima, haar “drachtigheids” verschijnselen versterkten alleen maar en langzaam vormde zich de verandering aan in het postuur van Minka. Tussen week 5,5 en 6,5 van haar dracht bemerkte ik een praktisch groeistop op in zowel gewicht als omvang, wat mij toch wel wat verontruste. Even overviel mij de gedachte dat haar dracht vroegtijdig was beëindigd, doormiddel van het resorberen van de vruchtjes.
Gelukkig bespeurde ik rond de 7de week van haar dracht toch weer wat groei, ik ga er wel van uit, dat dit nestje net als het vorige nestje van Minka van kleine omvang zal zijn.

 

7wkdrachtig

 

Minka is nu 8 weken drachtig en heeft nog één week te gaan, haar bescheiden dikke buik zit haar nog niet echt in de weg, daar kun je best nog even heerlijk mee rollebollen (zie onderstaande foto) in het pas gemaaide gras. Eigenlijk gaat het dus allemaal best goed en kunnen we beginnen met aftellen!

 

8wkdrachtig

 

 

Stamboom | Geboorte | Week 1 | Week 2 | Week 3 | Week 4 | Week 5

 

Week 6 | Week 7 | Week 8 | Afscheid